Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są bardzo cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film