Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
przepisy z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.