Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. czy można przedawkować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film