Dobra włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe i nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują mniej znane potrawy takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z różnych zakątków kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski smak.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Obiad koniecznie powinien obejmować też wino. Lampka alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. wysokiej jakości dania włoskie Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta a także pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film